Belangrijke Bell helikoper modellen

Bell heeft met veel van haar helikoptermodellen geschiedenis geschreven. Het is allemaal begonnen met de Bell 30, ontworpen door Edward  Young. Van alle innovaties die Bell heeft gecreëerd is de ‘teetering rotorhead with stabilisation bar’ (hoe vertaal je dat naar goed Nederlands?) beslist de opvallendste. Bijna alle modellen die in de jaren 40, 50 en 60 zijn ontworpen, maken er gebruik van. We zetten een aantal wapenfeiten, per model, op een rij:

 • Model 30: de eerste toepassing van het net genoemde 2 bladige rotorsysteem met stabilisatie staaf.
 • Model 47. Eerste helikopter  ter wereld die voor civiele doeleinden is gecertificeerd. Bevat tevens de opvallende vissenkom cabine.
 • Model 48 en 54. Wat minder bekende en zeer zeker ook minder succesvolle machines. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de volgende modellen uit deze opsomming.
 • Model 204. In het Amerikaanse leger officieel bekend als de UH-1, voor de rest van de wereld beter bekend als de ‘Huey’. Het is de eerste Westerse militaire helikopter met een turbinemotor welke overigens door Bell handig op het dak werd geplaatst (tegenwoordig de standaard configuratie) waardoor er veel ruimte in het toestel werd gecreëerd.
 • Model 205. Een verbeterde versie van de Huey. Deze machine is met name een stuk langer waardoor er meer troepen vervoerd kunnen worden en hij is tevens uitgerust met een veel krachtigere turbinemotor.
 • Model 206 Jetranger. Een van de commercieel succesvolste helikopters voor civiele toepassing ooit. Het verhaal achter het ontstaan van deze machine is overigens best opmerkelijk.
 • Model 207 Longranger. Een variant op de 206 waaronder met name een langere romp.
Share and Enjoy:
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks

Geef een reactie