De Robinson Helicopter Company

Robinson R66De Robinson Helicopter Company is een uiterst succesvolle onderneming welke zich geheel richt op de markt van lichte, civiele helikopters. Het was in de jaren ’70 dat oprichter Frank Robinson zag dat er ruimte was in de markt voor lichte en goedkope zuigermotor-helikopters. Hij ontwierp daarvoor de twee persoons R22. Kenmerkend voor deze helikopter is de typische vormgeving en het feit dat bij het ontwerp een zo laag mogelijke TCO (Total Cost of Ownership) centraal heeft gestaan. Afgemeten aan de gigantische verkoop aantallen bleek het een schot in de roos.

Later, in de jaren ’80, herhaalde Robinson het concept met de vier zits R44, met een dito commercieel resultaat. Ook deze machine wordt door een zuigermotor aangedreven. Dit in tegenstelling tot de laatste telg uit de familie, de R66. Deze 5 zits machine is uitgerust met een Rolls Royce turbine motor. Robinson wijkt hiermee duidelijk af van haar aanpak in het verleden. Al staat het creĆ«ren van een zo laag mogelijke CTO nog steeds centraal. Ik ben benieuwd of ook deze machine de verkoop aantallen van de R22 en R44 kan gaan evenaren. Time will tell.

Bronnen:
HeliStart Robinson R22
HeliStart Robinson R44
HeliStart Robinson R66

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie