Stukje vaderlandse helikopter geschiedenis met Von Baumhauer

Er zijn ook Nederlanders geweest die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de  ontwikkeling van de helikopter. Albert Gillis Von Baumhauwer is zo iemand. Een van origine werktuigbouwkundig ingenieur van Friese afkomst welke in Duitsland een studie aerodynamica heeft gevolgd.

Von Baumhauwer start in 1924, gedreven door een prijsvraag van het Britse ministerie voor Luchtvaart, met de ontwikkeling van een helikopter. Het is de tijd waarin de eerste goed functionerende helikopter eigenlijk nog moeten worden gebouwd. Al ontstaat ook in deze periode het eerste  toestel van Pescara, een coaxial helikopter, dat laat zien dat het mogelijk is om een succesvolle helikopter te realiseren.

Na een succesvolle financieringsronde begint Von Baumhauwer met de bouw van zijn helikopter in 1925. Het eerste toestel dat hij realiseert gaat gelijk verloren bij de eerste proefvlucht op Soesterberg. Een tweede toestel heeft echter meer succes en weet kort van de grond te komen.

Von Baumhauwers toestel is niet alleen om historische redenen interessant. De vliegmachine bezat ook een aantal interessante technische kenmerken. Zo valt de slanke hoofdrotor op welke aerodynamisch gezien een effectief ontwerp is. Ronduit innovatief is de introductie van de staartrotor in een tijd van met name coaxiale rotor configuraties. De rol van de staartrotor was het opheffen van het door de hoofdmotor geïntroduceerd koppel. Deze configuratie is tegenwoordig nog steeds de meest voorkomende helikopter lay-out. Al gebruiken we er geen aparte motor meer voor.

Von Baumhauwer zet zijn experimenten vervolgens voort op Schiphol en na velen vluchten komt op 29 augustus 1930 een einde aan het avontuur wanneer het toestel een van de twee hoofdrotors verliest. De helikopter crasht en gaat geheel verloren. De piloot was Von Baumhauwer zelf welke verder ongedeerd bleef. Dit voorval heeft tevens de start ingeluid van een lange periode zonder enige vorm van helikopter productontwikkeling in Nederland. Pas in 1958 verscheen er met de H3 Kolibri een nieuw hoofdstuk in onze vaderlandse helikopter geschiedenis.

Specificaties: Von Baumhauer helikopter

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie