Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche debacle

Elke industrie kent zo haar mislukkingen. Dat geldt helaas ook voor de geavanceerde Boeing-Sikorsky Comanche helikopter. Het had de onzichtbare stealth helikopter moeten worden die vriend en vijand in de frontlinies zou verrassen. In staat zelf een aanval uit te voeren maar vooral geschikt om diep in het slagveld doelen te vinden en aan te wijzen voor de Apache Longbow aanvalshelikopter.

Het toestel is ontwikkeld door de Boeing-Sikorsky combinatie als gevolg van het winnen van een door het leger van de VS uitgeschreven wedstrijd voor de ontwikkeling van een lichte aanvalshelikopter. We schrijven dan april 1991. Later werd de doelstelling van het programma veranderd in het opleveren van een verkenninsghelikopter.

Het consortium heeft vervolgens een geavanceerde helikopter ontwikkeld met stealth eigenschappen en state-of-the-art sensortechnologie om haar taak als verkenner in te kunnen vullen. Het ontwikkelingstraject heeft veel tijd in beslag genomen. Tijdens dit traject werden er door de opdrachtgever voortdurend nieuwe eisen aan het ontwerp toegevoegd. Volgens sommige een belangrijke oorzaak voor het uiteindelijk mislukken van het gehele project.

In begin 2004, 13 jaar na de start van het project en een slordige 7 miljard dollar verder, stopt  het Amerikaanse leger met de ontwikkeling van het nieuwe toestel. Naast de reeds eerder genoemde ‘function creep’ zijn er nog andere factoren die hieraan hebben bijgedragen. Ten eerste is in de loop der jaren het geplande aantal af te nemen toestellen fors gereduceerd met als gevolg dat de kosten per helikopter sterk toenamen. Dit moet gezien worden in het licht van het beëindigen van de koude oorlog. Ten tweede ontstaat er een nieuw alternatief voor de verkenningsfunctie in de vorm van onbemande vliegtuigen, hetgeen inmiddels ook bewaarheid is.

Zo gezien had het ook anders kunnen lopen als de ontwikkeling van de Comanche een veel kortere doorlooptijd had gehad. Het toestel werd echter door de tijd ingehaald. Het enige tastbare resultaat van dit debacle zijn 2 prototypes.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie