Westland en Sikorsky helikopter modellen

Het is in de helikopter industrie gebruikelijk om een eenmaal ontwikkeld model ook door andere fabrikant te laten produceren door deze een licentie (gebruiksrecht) te verlenen. Deze constructie heeft als voordeel dat de oorspronkelijke fabrikant eenvoudig kan meeliften op de verkoop van haar gedachte goed in gebieden waar dat anders minder makkelijk zou zijn. Bovendien kan de in licentie bouwende fabrikant het ontwerp aanpassen aan eisen van lokale opdrachtgevers.

Een voorbeeld van een dergelijke relatie is die tussen Sikorsky en Westland helikopters. Wetsland is inmiddels samen gegaan met Agusta in AgustaWestland. Agusta kent ook een rijke historie als het gaat om het bouwen van helikopters in licentie van Bell en Sikorsky. En dan is het interessant om te zien dat van die samenwerking tegenwoordig weinig meer over is, terwijl AgustaWestland nu wel beschikt over een uitermate moderne en concurrerende helikopterlijn. Licentiebouw is dus niet geheel zonder risico’s leert de geschiedenis.

Terug naar Westland en haar Sikorsky gebaseerde modellen. Daarvan zijn de Whirlwind en de Sea King uitermate succesvol gebleken. Beide zijn een goed voorbeeld van aanpassingen van een basis ontwerp aan de eisen van een lokale opdrachtgever, in dit geval de Britse Marine. De Whirlwind is daartoe aangepast met een krachtigere motor. De Sea King is door Westland op vele fronten aangepast. Zo is dit model uitgerust met twee nieuwe Rolls-Royce Gnome turbo shaft motoren, beschikt het over een geheel computer gestuurd vliegsysteem en zijn de wapensystemen voornamelijk van Britse makelij. Het model is goed te herkennen aan de ‘uitstulping’ aan de bovenkant van de romp, direct achter het motorhuis, waar de zoekradar zich in bevind.

De detailspecificaties zijn zoals gewoonlijk weer terug te vinden in het Helistart helikopteroverzicht.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie