Heldair Show Maritiem 2012

EC 155 Dauphin

Op zaterdag 15 september was het weer zover, de Heldair Show Maritiem, editie 2012. We hebben er 3 jaar op moeten wachten omdat er verleden jaar gewerkt werd aan 1 van de start en landingsbanen waardoor er geen uitwijk mogelijk was bij calamiteiten. Normaal wordt de show om de twee jaar gehouden.

De dag was weer ingericht als vanouds met een static show, rondvluchten, kraampjes, presentaties van hobbyclubs en in de middag de vliegshow als hoogtepunt. Het geheel speelde zich af op een overwegend zonnige dag met een wat stramme wind welke toch een beetje het nazomer effect te niet deed.

Gelukkig was er weer veel te zien, zeker voor de helikopterliefhebber. Zo viel er een indrukwekkend aantal machines te bewonderen tijdens de static show, werden er rondvluchten uitgevoerd in een imposante Sikorsky S-92 Helibus en in de fraai gestroomlijnde EC155 SAR helikopter (een doorontwikkeling van de SA Dauphin).

Sikorsky S-91 Helibus

De airshow viel mij op helikoptergebied wat tegen. Dat was met name te wijten aan het feit dat de Sikorsky Seaking van de Belgische luchtmacht verstek heeft laten gaan. Daardoor vielen gelijk 2 onderdelen uit het programma en een fly by. Diezelfde Belgische luchtmacht heeft dat dan wel weer goed gemaakt met een voortreffelijke en spectaculaire show van de Agusta A109.

Agusta A 109

De dag kwam door het wat ingekort middagprogramma relatief vroeg ten einde waarna in het Nederlandse luchtruim nog 2 ongelukken zouden plaatsvinden. Het eerste ongeluk nota bene vlak bij de De kooij. Een ultra light toestel stortte neer op een naburig akker. Dit voorval had echter niets te maken van de Airshow. Later op de avond stortte boven Brabants grondgebied 1 van de Breitlings straaljagers neer. Dit toestel had wel zojuist deelgenomen aan de slotact van de luchtshow. De twee inzittenden hebben zich via hun schietstoelen in veiligheid gebracht (artikel Eindhovens Dagblad).

Al met al toch een minder feestelijk einde van deze gewaardeerde en unieke airshow.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie