Classic Aircraft Foundation restauratie project AB204 Huey

Elke sector heeft zo haar iconen. In de luchtvaart mag de Bell Huey daar zeker onder gerekend worden. Of je nu een fixed wing piloot bent of van het rotary type, deze legendarische helikopter waarderen we allemaal. De Huey (de fabrikant Bell gebruikt de aanduiding model 204 / 205) is in 1959 geïntroduceerd en is dusdanig veel ingezet tijdens de Vietnam oorlog dat ze synoniem zijn geworden. Dat deze machine zo breed is ingezet heeft zo zijn redenen. Zo is het de eerste succesvolle militaire helikopter met turbinemotor aandrijving. Door de turbine op het dak te plaatsen ontstond tevens de mogelijkheid om een ruime cabine te ontwerpen, waardoor de Huey uitermate geschikt was om troepen te verplaatsen. Andere eigenschappen die tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreken zijn zonder meer het typische geluid van motor en 2 bladige rotor, de robuuste romp en de herkenbare vormgeving. De Huey is wereldwijd ingezet en werd ook door andere partijen in licentie geproduceerd.

Dankzij haar enorme succes, er werden er duizenden van geproduceerd, worden de Huey’s inmiddels praktisch overal uitgefaseerd en vervangen door helikopters met een breder missie profiel. Allemaal heel begrijpelijk en economisch / technologisch gezien ook onvermijdelijk. Dat neem echter niet weg dat veel luchtvaart enthousiastelingen dit een ernstige verschraling vinden van het luchtvaart erfgoed. Het is daarom erg plezierig dat er mensen zijn die zich inspannen om het Huey erfgoed te bewaren. En dat gebeurd ook in Nederland!

De Classic Aircraft Foundation is een in Noord Nederland gevestigd samenwerkingsverband van vrijwilligers die een AgustaBell 204 restaureren. Wil je meer weten? Bezoek dan de website van Classic Aircraft Foundation en vergeet vooral niet om tijdens de Heldair Show Maritiem van 15 september a.s. de static show van deze icoon met een bezoekje te vereren.

Share and Enjoy:
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Geef een reactie